Stichting Milieubewustzijn

Uniek initiatief van Hilversums bedrijf. Deel van winst voor het milieu.

Hilversum, 20 mei 1989

Geen woorden, maar daden. Als we wérkelijk wat aan onze milieuproblemen willen doen, dan moet het niet alleen bij plannetjes blijven. Er moet geld op tafel komen! Onder dat motto heeft het Hilversumse bedrijf Johan Matser Projectontwikkelings BV een uniek initiatief genomen.

Krantenartikel Limburgs Dagblad d.d. 12 mei 1989

Krantenartikel Telegraaf d.d. 20 mei 1989

De komende vijf jaar stort de firma eenderde van haar netto winst in de kas van de Stichting Milieubewustzijn. De stichting kan per jaar op minimaal 300.000 gulden van Matser rekenen.

Voor zover bekend is dit het eerste bedrijf in ons land dat het milieu op deze manier wil helpen. Het idee voor de Stichting Milieubewustzijn is afkomstig van gedelegeerd commissaris van het Gooise bedrijf, Fred Matser. Wie van hem, als ondernemer, een keihard zakelijk verhaal verwacht, komt bedrogen uit. Zijn visie op de milieu-problemen zijn welhaast van een filosofisch kaliber.

“De chaos in het milieu is een afspiegeling van de wanorde in onze hoofden en harten,” zegt hij beschouwend. “Die chaos moet herschapen worden. Pas dan worden de problemen opgelost.” Matser wil met ‘zijn’ stichting daaraan – letterlijk – een steentje bijdragen.

Vanuit de stichting, met in het bestuur onder anderen Herman Bode (oud-vice-voorzitter van de FNV, Steef van Eijkelenburg (oud-voorzitter van het NCW) en Norbert Schmelzer (voormalig minister van Buitenlandse Zaken), zijn twee commissies in het leven geroepen. Ook daarin zitten tal van kopstukken op bouw, woning- en milieugebied.

“De commissie Milieubewust Bouwen neemt het hele bouwproces onder de loep,” zeg Matser. “Vanaf het kappen van het bos op de bouwplek tot aan het, in een later stadium, slopen van het complex. De commissie moet tot aanbevelingen komen, waardoor zo vriendelijk mogelijk met het milieu wordt omgegaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor materialen en voor de inrichting van woningen. Zo zou een keuken moeten worden ingesteld op het gescheiden inzamelen van afval. Dus: aparte bakjes voor batterijen, glas, papier en organisch vuil.”

Streven: binnen twee jaar proef-woningen die aan deze aanbevelingen voldoen. De tweede commissie richt zich op de afval-stroom binnen de supermarkten. “Veel verpakkingen van producten die daar in de schappen staan, zijn overbodig. Uitsluitend milieu-belastend …,” aldus Matser.

De initiatiefnemer heeft vele jaren gewerkt bij het Rode Kruis in Genève. Daar hield hij zich onder meer bezig met onderzoek naar kindersterfte. “Ik heb veel van de wereld gezien. Alleen sámen kunnen we er het beste van maken. De grenzen moeten verdwijnen. Iedereen ademt immers dezelfde lucht en drinkt hetzelfde water.”

De stichting moet volgens Matser bijdragen aan een mentaliteitsverandering. “Vergelijk het met het bestuderen van een olietanker. Als je die van koers wilt veranderen, moet je vier uur van tevoren aan het stuur beginnen te draaien.”

From the archives

Beyond Us vodcast – Fred Matser & Peter Goldman

Fred Matser spreekt iedere week met een bijzondere gast over liefde en bewustzijn. Over hoe we met elkaar omgaan en hoe we de maatschappij liefdevoller/bewuster kunnen maken.

Published on

Beyond Us vodcast – Fred Matser & Willemijn Verloop

Fred Matser spreekt iedere week met een bijzondere gast over liefde en bewustzijn. Over hoe we met elkaar omgaan en hoe we de maatschappij liefdevoller/bewuster kunnen maken.

Published on

Beyond Us vodcast – Fred Matser & Mireille Langendijk

Fred Matser spreekt iedere week met een bijzondere gast over liefde en bewustzijn. Over hoe we met elkaar omgaan en hoe we de maatschappij liefdevoller/bewuster kunnen maken.

Published on

© 2024: Fred Matser | All rights reserved | Privacy statement

Webdesign Gravity Media